Compromís aborda el debat de futur sobre la mobilitat a la comarca

Josep Miquel Moya: “la mobilitat entre municipis de la nostra comarca és un element essencial per a vertebrar el territori, i entendre la Safor com una unitat”.
El principal element de la mobilitat de persones a nivell comarcal està conformat per la Xarxa de Transport Públic en Autobús.

mobilitat

La mobilitat comarcal ha estat una de les preocupacions i línies de treball de Compromís a la Safor-Valldigna durant els darrers anys; tan és així, que es va instar el Grup Parlamentari a les Corts Valencianes a presentar una Proposta No de Llei (PNL), per promoure la redacció d’un Pla de mobilitat Integral a la Safor-Valldigna, proposta que va ser rebutjada pels vots del Partit Popular.

És per això que la Coalició ha volgut obrir un debat de futur, amb la realització d’una xerrada-col·loqui, a l’Ajuntament de Bellreguard, amb la presència d’Àlex Ruiz, candidat a l’Alcaldia de la localitat, sobre la situació actual dels mitjans de transport de viatgers a nivell comarcal, per tal de recercar conjuntament les propostes que permeten vertebrar de forma efectiva la nostra comarca.

Josep Miquel Moya, candidat a les Corts Valencianes per Compromís, comentava que la mobilitat entre municipis de la nostra comarca és un element essencial per a vertebrar el territori, i entendre la Safor com una unitat, per tal que es facilite el desenvolupament econòmic integrat, i es permeta l’accés de tots els veïns i totes les veïnes de la comarca als serveis públics bàsics i essencials, s’hi troben al poble on s’hi troben”.

Tot i que s’han abordat qüestions relatives a les carreteres, als aparcaments, als carrils bici, al servei de taxi, etc. El principal element de la mobilitat de persones a nivell comarcal està conformat per la Xarxa de Transport Públic en Autobús. Un servei que ha estat notablement qüestionat, en els últims temps per usuaris i institucions, respecte a la seua eficiència i cobertura de servei.

És per això que el conductor del col·loqui ha estat Damià Oliver, un del co-autors de l’estudi realitzat per la Mancomunitat de la Safor, sobre l’estat de la Xarxa d’Autobús Comarcal i que aventurava un seguit de propostes de millora del servei. A més, feia incidència en la necessitat d’abordar, de forma col·lectiva, la redacció d’un pla de mobilitat comarcal, amb la participació de les empreses, els usuaris, els ajuntaments i la pròpia Generalitat Valenciana; tal i com determina la pròpia Llei Valenciana de Mobilitat del 2011.

Limitacions al creixement econòmic.

Oliver ha volgut destacar en la seua exposició que la situació actual de la mobilitat no és sols un problema per a l’accés dels ciutadans i ciutadanes als serveis bàsics, sinó que comporta unes limitacions significatives a efectes de desenvolupament econòmic a nivell comarcal, així com a nivell local. De fet explicava que la mala situació de l’accessibilitat entre nuclis urbans provoca limitacions importants per al creixement del comerç de ciutat, o a nivell turístic:

Difícilment ciutats com Gandia, que necessiten diversificar la seua oferta turística, per tal de millorar l’afluència de turisme en època hivernal, podran fer-ho; a pesar de tindre immillorables recursos patrimonials i naturals al seu voltant, a poc més de 5 km. Perquè els visitants no tenen formes ràpides, i eficients d’arribar a eixos recursos, comentava Oliver.

De la mateixa forma, també explicava que municipis turístics més menuts, com Miramar o Piles, amb una infraestructura turística important, difícilment podran obtindre turisme en hivern, perquè resulta un “handicap” accedir a les zones comercials, o de serveis, sense un vehicle propi.

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *