Pepa Chesa i Vila. Expresidenta de la Mancomunitat de la Safor. BLOC-Compromís de la Safor.

Llig estos dies, amb molta preocupació, les notícies que apunten a un abandonament de la Mancomunitat per part de l’Ajuntament de Gandia, la capital comarcal. No he arribat a entendre encara les raons del Sr. ArturoTorróper prendre esta decisió. Que la Mancomunitat fa política? Clar que sí. El plenari de la Mancomunitat el formen els 31 alcaldes de la comarca, amb vot ponderat del nombre de regidors de cada poble, tots ells i totes elles polítics. Ara, el que cal és que faça política de la bona: obrir un CRIS, un centre d’estimulació primerenca, un centre de dia per discapacitats, un lloc d’acollida per a presos en tercer grau, un circuit cultural comarcal, el gabinet psicopedagògic, els serveis socials, els arxius comarcals, el PROP, un servei d’assessorament econòmic, etc, etc. Tots estos serveis i molts altres els presta la Mancomunitat als 31 pobles de la Safor, gràcies al fet que els distints equips que han dirigit l’entitat comarcal han treballat de valent per fer-los possibles. I equips n’han hagut de tots els colors polítics en estos 31 anys d’existència de la Mancomunitat de Municipis de la Safor. Però fins ara tots han tingut clar que l’ens comarcal era imprescindible per augmentar la qualitat de vida dels ciutadans saforencs, sobretot dels més desvalguts, dels que més ho necessiten; tots han tingut clar que calia este esforç de solidaritat per aconseguir que els pobles més menuts tingueren serveis com els grans; tots han treballat junts per aconseguir consensos que beneficien el conjunt, en camps molt diferents; tots, quan tres pobles de la comarca estaven fora, han treballat per aconseguir que tornaren, i ara, els 31 municipis de la Safor estan dins. Aconseguir totes estes coses i moltes més que en queden per assolir és fer política de la que cal, i és el que fa i el que ha fet la Mancomunitat.

No sé si el Sr. Torró haurà valorat suficientment estos fets perquè, si no, no entenc com s’entesta en la seua posició. Pense el sentiment anti-Gandia que es crearà a la comarca, el convenciment que Gandia no es pot seure ni treballar al costat dels altres pobles, la falta de solidaritat que implica, i com es veuran perjudicats els ciutadans i les ciutadanes de Gandia quan la Mancomunitat deixe de prestar-los els serveis que ara els dóna.

Perquè el Sr. Torró sap perfectament que l’eixida de Gandia posa en greus dificultats a la Mancomunitat, si més no perquè Gandia aporta més del 40 % de les quotes de l’entitat, de les que es nodreix econòmicament, principalment. Per no parlar del nombre de treballadors i treballadores de la Mancomunitat que hauran d’anar-se’n a l’atur.

Per tant, en el fons crec que només hi ha una raó perquè el Sr. Torró traga a Gandia de la Mancomunitat, i esta sí que és «política», amb majúscules. És l’afany centralitzador del PP valencià i espanyol, és la política de «divide y vencerás», és l’abandonament dels sectors més vulnerables de la nostra societat.

Sr. Torró, pense-ho bé. ¿De veritat vol passar a la història com l’alcalde de Gandia, capital de la comarca de la Safor, que es va carregar l’entitat que ens agrupa a tots els saforencs i saforenques?

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *