Més que serveis

Andrea Ollero. Psicòloga de la Mancomunitat de la Safor. Article publicat a Levante-EMV Safor-Valldigna. 14-3-2013.

mesqueserveisLa Mancomunitat de la Safor va més enllà que una gestora de serveis. Des de fa més de 25 anys s’ha configurat com un espai potenciador de recursos i projectes al servei del ciutadà. La detecció de necessitats i demandes de la població i el desenvolupament de l’administració local com la més pròxima a les persones ha generat la consolidació de serveis i programes que ha permés un equilibri social i una racionalització de recursos amb una disminució de la desigualtat entre les diferents poblacions.

Una Comarca entrellaçada. Als IES hi ha joves de tots els pobles de la comarca, com en les Associacions de tots tipus com Alzheimer, etc. Tots els serveis i accions dirigides a qualsevol entitat van a estar beneficiades de forma interconectada totes les poblacions siguen grans o menudes.

La Mancomunitat ha potenciat programes pioners de formació a les famílies, educadors i docents com Escola de Mares i Pares, Jornades d’Educació Infantil, Jornades d’Educació interculturals etc. Potenciació del pas de guarderies a centres educatius com Escoltes Infantils. Projectes de joventut per a potenciar la interconexió dels joves de la comarca com el Calaix Jove, Servei del Dol, atenció a persones que ha tingut una pèrdua d’un familiar. Les poblacions més grans de la comarca són les més beneficiades en estes iniciatives per comptar amb una major població que fan ús.

Ha segut capdavantera en programes dirigits a la població immigrant, prevenció en drogodependències, potenciació del món de la Dona, Majors, la cultura i la llengua, etc. És sabut que el treball de detecció i prevenció en els àmbits socials i educatius és una de les millors inversions per estalviar en serveis de tractament de salut posteriors.

La Mancomunitat proporciona serveis públics de qualitat. Equips de professionals amb una experiència de més de 25 anys. Coneixedors de la realitat i recursos comarcals que fan que les intervencions siguen eficaces. Formació continuada i puntera als seus professionals, facilitant els materials més actualitzats de diagnòstic i intervenció.

Fent realitat el treball en xarxa. Compta amb puntals de la Comunitat Valenciana del món del treball social i de la psicologia. Models integrals d’intervenció i d’implicació municipals.

La complexitat i interdependència de les situacions en els contextos socials requereixen que polítics i professionals treballen en dinàmiques conjuntes. La Mancomunitat permet als municipis menuts disposar d’un equip de professionals que pugen oferir un treball de qualitat i adequat a la demanda.

L’excessiva externalització de recursos dirigits a la protecció infantil, als tractaments de discapacitats, etc, provoquen una disgregació de les intervencions que es troben molt lluny dels tractaments integrals recomanats per totes les investigacions i totes les administracions. A més, dificulta l’elaboració de plans municipals amb enfocament global de ciutat interconectats i avaluables.

Podem assistir a un desmembrament del serveis de suport a la societat saforenca que incidirà encara més en el sentiment d’abandonament de la població general. A més, sense dubtes amb un augment de despeses econòmiques. No és moment de trencament, és moment d’unió.

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *